artizanat

Cornel Sculean

Brasov, B-dul Garii nr 3
+40 (741) 171 780

Creator popular, mestesugar artistic traditional, pictor de tablouri naive si icoane pe sticla sau lemn, in stil specific Tarii Barsei.

„Coborator de neam din Scheii Brasovului, am incercat de-a lungul timpului prin icoanele mele sa reinviu satul de altadata al bunicilor.

Desi sunt absolvent al Facultatii de Geografie, de mic copil am fost atras de  folclor, de muzica populara, de mestesuguri si traditii. Arta picturii pe sticla am invatat-o singur, fiind autodidact. Calauza la inceput de drum mi-au fost cateva filmari  realizate la Muzeul Astra cu Nicoale Suciu din Cincu, ultimul iconar al Tarii Fagarasului  si cateva carti imprumutate de la Prima Scoala Romaneasca. Fiind originar dupa mama din Scheii Brasovului, cartier al Brasovului cu importante valentente istorice si culturale pentru istoria Transilvaniei si a intregii tari, am incercat prin stradania mea de peste 20 de ani, sa readuc la viata mestesugul picturii pe sticla, practicat in Scheii Brasovului si Tara Barsei aproape 300 de ani, pana dupa al doilea Razboi Mondial, cand nevoile noi ale oamenilor sau poate zorii comunismului l-au dat uitarii.

Activitatea mea de creator popular a inceput in ultimii ani de liceu, cand am cochetat pentru o scurta perioada cu atelierul de sculptura al Domnului Nicoale Purcarea. In aceasi perioada m-am chinuit sa incondeiez oua folosind tehnicile vechi cu vopsele extrase din cateva plante de leac si sa realizez copii dupa o icoana vecha lucrata in secolele trecute de mesteri anonimi. Vazand talentul meu la desen, domnul Purcarea m-a sfatuit sa ma apuc de arta picturii icoanelor pe sticla, intrucat ”stiu sa vorbesc mai bine cu sticla si cu sfintii decat cu lemnul”.
Astfel in 1998 am realizat primele icoane pe care le-am expus spre vanzare la Prima Scoala Romaneasca. In 2001 am participat la prima expozitie, la Pitesti – in cadrul Concursul National de Arta Naiva.
Din 2002 particip la diferite targuri si festivaluri in Brasov si in tara. Cel mai important examen pentru mine a fost reprezentat de acceptarea mea ca expozant la Muzeul  Astra din Sibiu in cadrul targurilor de arta traditionala. De-a lungul activitatii mele am reprezentat Brasovul si Romania, in calitate de ambasador al artei traditionale romanesti la Bonn, Linz, Rotterdam, Torun si Nurrnberg.

Din dorinta  de a transmite mai departe generatiei tinere mestesugul iconaritului si valorile traditionale romanesti, am organizat impreuna cu colegii mei cu diferiti parteneri culturali din Brasov, tabere de creatie pentru elevi, multe in cadrul diferitelor proiecte finantate de AFCN : Breslele Brasovului intre Traditiie si Modernitate  2012, Micii Artizani din Tara Barsei 2017, Caravana artizanilor 2018, Casa Bunicii, fereastra spre viitor 2019.
In anii 2012 si 2013 am avut placerea sa coordonez lotul de elevi brasoveni, participanti la faza nationala a Olimpiadei Mestesuguri artistice traditionale, desfasurata in fiecare an in cursul lunii august  la Muzeul Astra din Sibiu.

Pictez icoane naive, in stilul picturii traditionale specifice Tarii Barsei. Tehnica de realizare a icoanelor, este pictura in ulei si acrilic pe dosul sticlei. Ramele icoanelor  sunt simple, realizate din lemn de brad, tei, sau paltin. Tehnica de realizare a tablourilor naive ( scene din viata satului, sau lumea basmelor romanesti) este pictura in  vopsele acrilice pe diferite suporturi (sticla, lemn).” Cornel Sculean

De ce recomanda Carmen?

Picturile lui Cornel sunt ca basmele, aparent simple si au o duiosie care vrei sa nu se mai termine. Te uiti la ele si nu te poti hotara care iti place mai mult. In orice incapere intri , daca este un tablou al sau, imediat privirea iti ramane agatata de el. Creatiile sale sunt o bucurie pe care poti sa ti-o faci singur , dar sunt un dar pentru care destinatarul mereu te va tine minte cu placere.