asociatii

Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană „NICOLAE FRUNTEȘ”

sat Șirnea, comuna Fundata, județul Brașov
0740 123 224

Muzeu fondat de Nicolae Fruntes, invatator si profesor in satul Sirnea, in urma cu peste 60 de ani cu exponate traditionale. Acesta a fost primul sat turistic declarat oficial in Romania, a avut o Asociatie Sportiva cu performante notabile, iar in prezent numerosi artisti isi gasesc inspiratia pe dealurile din zona. Cum nu exista un muzeograf permanent, curator fiind familia Fruntes, vizitele se fac cu un telefon anterior sosirii si, preferabil, in grup.
Satul Sirnea, asezare tipica de munte din judetul Brasov, este situat la altitudinea de 1250 metri, si este adapostit la poalele versantului sud-estic al masivului muntos Piatra Craiului, zona care ofera incantatoare privelisti. Acestea sunt laudate si mentionate in descrieri de toti cei care au ,,strabatut creasta de la sud la nord si versantii cu branele parcurse de capre negre si pline de turme de oi, cu stancile care fac dificultati in trecerea lor dar care incanta ochiul, delecteaza, da curaj si tarie omului. Satul Sirnea face parte din satele branene asezate intre Bucegi si Piatra Craiului".

Asa isi incepea Nicolae Fruntes o prezentare din anul 1975 cu privire la locurile pe care le-a iubit atat de mult si le-a onorat prin initiative succesive care au culminat cu desemnarea satului Sirnea drept primul sat turistic din Romania, completata cu deschiderea Muzeului Etnografic, Olimpic si de Arta Contemporana, care mai tarziu avea sa ii ia numele, in semn de recunoastere publica a eforturilor sustinute de dezvoltare a comunitatii.

Satul Sirnea face parte din comuna Fundata, situata in partea de sud a judetului Brasov, la o distanta de 44 km de municipiul resedinta de judet si la 25 km de orasul Rasnov. Acesta ocupa o suprafata de 36 km patrati, cu o asezare specifica de munte, avand casele imprastiate la mari distante unele de altele. Clima temperata cu ierni blande si veri lipsite de calduri excesive, aerul ozonat, peisajul de rara frumusete, precum si bogatia traditiilor populare, atrag an de an tot mai multi turisti.
 

De ce recomanda Dan?

Acest muzeu aduna esenta vietii si activitatilor variate din cele cateva sute de ani de cand documentar satul exista. Insa ceea ce pe mine ma face sa revin frecvent pe ulitele sale este sentimentul de pace, de impacare pe care il am cand ajung acolo. Poate sunt subiectiv, dar il consider unul dintre cele mai frumoase sate din lume. Mergeti si, daca puteti, contraziceti-ma!