Sasha Meret
Foarte cunoscute în Statele Unite ale Americii, China, Japonia şi Europa, lucrările lui fac parte din colecţii importante: Pfizer, Sony Corporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Pall Corporation, Muzeul Naito, Fundaţia Art Lin YuNu, Fundaţia Culturală Română, Queens Museum şi alte colecţii de corporaţii şi particulare din SUA, Franţa, Japonia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Norvegia.
Mai putin cunoscut in Romania, Sasha Meret a colaborat peste 20 de ani ca ilustrator saptamanal la publicatii precum The New York Times, International Herald Tribune, Washington Post si a ilustrat carti pentru edituri prestigioase. Un fapt si mai putin stiut este ca Sasha Meret s-a nascut si a copilarit in Romania. Prima sa calatorie cu trenul a avut ca destinatie "Colonia Bod - Fabrica de zahar". Primele memoriii intiparite pe retina de copil sunt gara, zgomotul trenului care trece pe langa fabrica, cosurile inalte ale fabricii de zahar si cele cateva blocuri muncitoresti care transformau cadrul rural intr-o prima experienta aproape urbana, Brasovul va ramane pentru multa vreme echivalentul Marelui Oras in reveriile unui copil izolat la tara.
50 de ani mai tarziu Sasha Meret lucreaza intr-un atelier in Queens/New York cu vederea catre Marele Oras (Manhattan/New York City). Ferestrele uriase, de 4m inaltime dezvaluie o panorama cu o proportie neobisnuita intre cer si Marele Oras. Spectacolul zilnic consta intr-un neintrerupt joc de umbra si lumina pe fundalul unei panorame a orasului in care singurele elemente animate sunt formele baroce ale fumului eliberate intermitent de cosurile termocentralei, trenul suspendat care apare la intervale regulate ca o jucarie intoarsa cu cheia si lumina care se schimba fara incetare. Orasul pare ca o inventie construita si apoi abandonata de o entitate necunoscuta. In compozitiile propuse, New York-ul ocupa o fasie ingusta, aparand coplesit de spectacolul cerului.
Sasha Meret s-a nascut in Romania in 1955. A inceput sa studieze arta la o varsta frageda, in clasa a cincea fiind invitat sa participe la un program pentru copii inzestrati. In 1974, a absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, iar in 1975 a terminat un program de masterat la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti. A continuat sa studieze arta pe cont propriu, in timp ce lucra drept designer si illustrator. Dupa sosirea in New York, in 1987, si-a continuat studiile in domeniul artei la Columbia University, sub indrumarea lui Tony Harrison. In prezent, locuieste si lucreaza in New York, expunand cu regularitate in Europa, Japonia, China si Statele Unite. Opera lui Sasha Meret include tehnici si maniere artistice diverse, combinand pictura si desenul in stiluri care variaza de la figurativ la abstract. Imaginarul lui imbina simbolismul european, african, asiatic si esoteric cu un limbaj vizual profund personal.
In 2014, a fost laureatul prestigiosului premiu CODAvideo la categoria Arta conceptuala. Sasha Meret a colaborat saptamanal timp de mai mult de 20 de ani ca ilustrator pentru publicatiile „New York Times”, „International Herald Tribune”, „Washington Post” s.a. si a ilustrat carti publicate la edituri precum Simon and Schuster, Harper Collins sau Henry Holt. Lucrarile sale sunt include in colectii prestigioase precum Pfizer, Sony Corporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Henry Buhl Foundation, Kolodzei Art Foundation, Art Lin YuNu Foundation, Rafael Collection, Pall Corporation, Romanian Cultural Foundation, Museum of Art and Design/NYC, Queens Museum, Carcassonne Museum si in colectii private.